Wczytywanie teraz
×

Tradycyjny kotlet schabowy z ziemniakami i mizerią

schabowy z ziemniakami

Tradycyjny kotlet schabowy z ziemniakami i mizerią

Przygotowanie:

Kotlety schabowe:

  1. Plastry schabu rozbij tłuczkiem przez folię, aż będą cienkie.
  2. Oprósz mięso solą i pieprzem.
  3. Przygotuj 3 talerze: z mąką, roztrzepanym jajkiem z mlekiem, i bułką tartą.
  4. Każdy kotlet obtocz kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  5. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu (oleju lub smalcu) na złoty kolor z obu stron. Odsącz na papierowym ręczniku.

Ziemniaki:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 minut).
  2. Odcedź, dodaj masło i posiekany koperek. Delikatnie wymieszaj.

Mizeria:

  1. Ogórki umyj i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Posól je i odstaw na 10 minut, by puściły wodę. Odsącz.
  3. W miseczce wymieszaj śmietanę z octem/sokiem z cytryny, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru.
  4. Dodaj ogórki i koperek. Wymieszaj i schłodź przed podaniem.

Składniki (dla 4 osób):

Kotlety schabowe:

  • 4 plastry schabu bez kości
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia lub smalec

Ziemniaki:

  • 800 g ziemniaków
  • sól
  • 1–2 łyżki masła
  • świeży koperek (opcjonalnie)

Mizeria:

  • 2 ogórki zielone
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • odrobina cukru (opcjonalnie)
  • posiekany koperek


Smacznego!

Ten klasyczny zestaw obiadowy smakuje każdemu – idealny zarówno na rodzinny obiad, jak i weekendową ucztę.

Opublikuj komentarz

🍳 Lubisz te przepisy?

Zobacz więcej przepisów z kategorii
Pomysły na obiad

Zobacz więcej